Demenca fizioterapija
Zdravje in lepota

Povezava med fizioterapijo in izboljšanjem simptomov demence

Demenca je degenerativna nevrološka bolezen, ki prizadene več milijonov ljudi po vsem svetu. Zanjo je značilna postopna izguba spomina, kognitivnih funkcij in upadanje splošnega počutja ter delovanja obolelega. Zaradi kompleksnosti simptomov in napredovanja bolezni, je pomembno raziskovati različne načine, kako lajšati in izboljšati njene simptome. Med pristopi, ki so pokazali obetavne rezultate, se kot pomembna metoda za izboljšanje kakovosti življenja pri bolnikih z demenco uveljavlja tudi fizioterapija. Kako se torej povezujeta fizioterapija in demenca?

Simptomi demence


Demenca prizadene višje možganske funkcije, vključno s spominom, mišljenjem, orientacijo, razumevanjem, učnimi in računskimi sposobnostmi ter sposobnostmi govornega izražanja in presoje.

Simptomi demence so pogosto povezani tudi z omejitvami v telesni aktivnosti in gibanju. Fizična omejitev pri bolnikih z demenco se kaže v slabšem ravnotežju, povečanem tveganju padcev ter splošni izgubi funkcij motoričnega sistema.

Poleg tega so zelo značilni tudi nevrološki simptomi, kot so togost mišic, zmanjšana gibljivost ter splošna šibkost. Vse to pa vodi v omejeno neodvisnost in slabše kakovosti življenja.

Vloga fizioterapije pri izboljšanju simptomov demence

Fizioterapija se je izkazala kot učinkovita metoda pri izboljšanju simptomov demence.

Pristopi, ki temeljijo na fizioterapevtskih vajah, imajo mnoge pozitivne učinke:

 • Povečujejo moč
 • Izboljšujejo ravnovesje
 • Krepijo gibljivost
 • Spodbujajo kognitivne funkcije
 • Izboljšujejo kvaliteto življenja pri bolnikih z demenco

Ena od glavnih koristi fizioterapije je izboljšanje telesne moči in ravnotežja. Fizioterapevtske vaje predstavljajo sistematičen in ciljno usmerjen pristop, ki krepi mišice ter povečuje vzdržljivost. To je izjemno pomembno pri bolnikih z demenco, saj jim lahko omogoči večjo neodvisnost pri vsakodnevnih aktivnostih, zmanjšuje tveganje padcev ter izboljšuje splošno gibljivost.

Poleg tega fizioterapevtske vaje pri bolnikih spodbujajo tudi kognitivne funkcije. Raziskave so pokazale, da je telesna aktivnost povezana s povečano nevronsko povezljivostjo in izboljšano funkcijo možganov. Z redno fizično aktivnostjo se krepijo kognitivne sposobnosti, spomin ter pozornost, s tem pa se  izboljša tudi kvaliteta življenja bolnikov ter jim omogoča daljše ohranjanje neodvisnosti.


Kako fizioterapija podpira kognitivno funkcijo in spomin

Fizioterapija je praviloma povezana z izboljšanjem fizične funkcije, vendar pa so raziskave pokazale, da lahko prav tako pomaga pri podpori kognitivni funkciji in spominu, zlasti pri osebah z demenco. Na kakšen način torej fizioterapija podpira kognitivne funkcije?

 1. Povezava med telesom in možgani

Gibanje in fizična aktivnost spodbujata pretok krvi v možgane, kar lahko pripomore k boljši oskrbi možganov s kisikom in hranilnimi snovmi. To lahko pozitivno vpliva na kognitivne funkcije.

 1. Nevroplastičnost

Fizioterapevtske vaje lahko spodbudijo nevroplastičnost, kar pomeni sposobnost možganov, da se prilagajajo in se reorganizirajo. To lahko pomaga ohranjati ali celo izboljšati kognitivne sposobnosti.

 1. Dvostopenjski učinek

Pri nekaterih fizioterapevtskih vajah se mora bolnik osredotočiti na večopravilnost, kar lahko pripomore k izboljšanju delovne spominske funkcije.

 1. Zmanjšanje stresa

Redna telesna aktivnost, ki je del fizioterapevtske obravnave, lahko pomaga pri zmanjševanju stresa in anksioznosti. Kronični stres je dejavnik, ki lahko poslabša kognitivno funkcijo.

 1. Izboljšanje spanca

Telesna aktivnost pripomore k izboljšanju kakovosti spanca, kar je ključno za konsolidacijo spomina in splošno kognitivno zdravje.

 1. Socialna interakcija

Fizioterapija pogosto vključuje interakcijo med terapevtom in pacientom, kar lahko pripomore k boljši socializaciji. Socialna interakcija pa blagodejno vpliva na kognitivne funkcije.

 1. Ohranjanje neodvisnosti

S pomočjo fizioterapije lahko osebe z demenco ohranjajo svoje motorične sposobnosti, kar jim omogoča, da so dalj časa neodvisne. Ta neodvisnost lahko pripomore k boljši samopodobi in kognitivnemu zdravju.

Therapia d. o. o.  – pomoč na domu z lastno metodo fizioterapije

Therapia d. o. o. deluje v veliko regijah in izvaja svoje storitve fizioterapije na domu. Njihova metoda fizioterapije na domu je specifična in omogoča uspešno rehabilitacijo bolnikov z različnimi težavami. Razvili so lastno metodo, ki temelji na optimalnem vrstnem redu položajev in vaj ter upošteva merila za napredovanje. S to metodo dosegajo visoke rezultate, saj uspešno rehabilitirajo kar 97 % klientov. Metoda temelji na opazovanju razvoja dojenčka in posnemanju naravnega procesa rehabilitacije, prilagajajo pa jo za vsako bolezen posebej in po potrebi vključujejo tudi druge fizioterapevtske metode.

Fizioterapija se je izkazala kot odlična priložnostna terapija za izboljšanje simptomov in spopadanje z demenco. Pri tem je podjetje Therapia odlična izbira, saj nudi storitve fizioterapije na domu, kar omogoča udobno in prilagojeno terapijo za posameznike s to boleznijo. S pomočjo strokovno usposobljenega fizioterapevta in prilagojenega programa obravnave lahko pri bolnikih z demenco dosežemo znatno izboljšanje kognitivnih, fizičnih in socialnih sposobnosti. Odkrijte prednosti fizioterapije pri spopadanju s simptomi demence in si zagotovite popolno skrb za svoje ljubljene kar v udobju njihovega doma!